
Какво е HACCP? 
 
- 
HACCP е съкращение на Hazard Analysis ans Critical Control Point, което в превод означава “Анализ на опасностите и контрол на критичните точки”. Критичните точки са точки от технологичния цикъл на храните, в които има вероятност да се появят биологични, химически и физически опасности, които да окажат негативно въздействие на храните и човешкия организъм. Критичните точки за контрол трябва да се управляват, с цел задържане нивото на опасността, нейното намаляване или елиминиране.
- 
HACCP е научно обоснован и систематичен подход. НАССР системата има изключително превантивен характер, свързан с предотвратяване на рисковете от замърсяване на храните и намаляване вероятността от тяхната поява.
- 
В основата на изискванията на HACCP са залегнали принципите на Codex Alimentarius. Публикациите на Codex Alimentarius, съдържащи препоръки, касаещи безопасността на храните, които са включени в законодателствата на страните членки на ЕС. Като общ документ е разработена директива 93/43/EEG на Съвета на Европа, която е базирана на  указанията на Codex Alimentarius.
- 
Успешното приложение и внедряване на НАССР система е в тясна зависимост от добре специфицирани, документирани и напълно функциониращи програми за хигиена на храната, основани на изискванията на Codex Alimentarius.
- 
Обхватът на приложение на HACCP системите, покрива цялата хранителна верига – от първичното производство (на плодове, зеленчуци, животни и други за човешка консумация), през производство, транспортиране, съхранение, дистрибутиране, търговия, опаковане и преопаковане, сервиране, до крайната консумацията на храната от човека.
Следователно HACCP системите са приложим за всички звена от хранителната верига, както и такива които произвеждат опаковки за хранителни продукти, препарати за почистване и дезинфекция за хранителни обекти, храни за животни и препарати за растителна защита.
 
Принципи на системата НАССР
 
HACCP се базира на седем основни принципа:
 
- 
 Анализ на опасностите
Определяне на всички потенциалните опасности, свързани с отделните етапи на технологичната преработка на храните, анализ на опасностите и оценка на риска от тях, обсъждане на контролни мерки.
- 
 Определяне на Критичните Контролни Точки или CCP (Critical Control Point)
Определяне на точките, в които вероятността от поява на опасност, оказваща влияние на човешкия организъм, изисква допълнителна намеса за предотвратяване на риска, свеждане до минимум или елиминиране на вероятността от появата на опасност.
- 
 Определяне на критична граница и въвеждането й
Критичната граница е прагова стойност на критерий, която разделя приемливата от неприемливата стойност на дадена опасност. Определената критична граница за даден периметър трябва да бъде спазвана, за да е сигурно, че CCP е под контрол.
- 
 Установяване на система на мониторинг /контрол/ на CCP чрез наблюдение
Система на контрол с оглед осигуряването, че всяка CCP е под контрол, т.е. че критичните граници се спазват.
- 
 Установяване на корективни действия /мерки/
Корективни действия се предприемат, когато мониторингът показва, че определена CCP е извън контрол. Тогава настъпилата ситуация трябва веднага да бъде коригирана чрез предприемане на подходящи действия.
- 
 Установяване на процедури за верификация /проверка/ на системата
Те са с цел потвърждаване, че системата НАССР работи ефективно, както и откриване на евентуални недостатъци, на база данните от контрола на идентифицираните контролни и критични точки.
- 
 Въвеждане на документация
Документация включва всички процедури и записи, подходящи за прилагането
Принципите и предварителните стъпки за изграждане на НАССР система, описани в Кодекс Алиментариус (Codex Alimentarius) са в основата на всички останали стандарти свързани с безопасността на храните: ISO 22000 , IFS Food , IFS Logistics, IFS Broker,BRC (Global standard for food safety)
 
Защо е нужна системата НАССР на предприятията?
- 
Внедряването на тази система се изисква от търговци, стремящи се да купуват безопасна продукция.
- 
Чуждите инвеститори охотно правят капиталовложения, ако има действащ НАССР в предприятието.
- 
Дава преимущество при участието във важни търгове.
- 
Включва се в законодателството и регламента на много страни. Когато производител иска да излезе на външния пазар, прилагането на НАССР е задължително.
- 
изисква се от Закона за храните.
- 
признава се от много застрахователни компании и е сериозен аргумент при съдебни искове
 
 
ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ НИ ПИШЕТЕ ИЛИ СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ПО ТЕЛЕФОНА!
 
						
				
         
                
        
             
     
  
	
	 
	
 
			
		
		
					
				
		
	
Translate »